Om oss

Våren 2008 bestämde jag mig för att köpa en egen gård och i flyttlasset fick jag med mig döttrar, fyra islandshästar, två hundar och två unga stallkatter. Sonen Axel bodde sedan många år tillbaka i egen lägenhet i Lund.

Jag arbetade då heltid som producent på Teaterhögskolan i Malmö och fritiden fylldes med intressen som islandshästar, teater, musik, litteratur och en plan för eget skrivande. I skrivandets stund arbetar jag som informatör på Arkitektskolan i Lund, ett arbete som i mångt och mycket påminner om producentarbetet. Men ack vad jag saknar teatern! Jag blev tvungen att söka ett nytt arbete eftersom resorna och arbetstiderna var svåra att förena med arbetet och livet på en egen gård. Det blev ett val jag fick göra och jag slutade på Teaterhögskolan i Malmö hösten 2012.  

På gården bor jag och äldsta dottern Ida Fia. Eftersom vi har haft islandshästar som gemensamt intresse blev det praktiskt att bo tillsammans här på Trillabakka Gård.

Jag vill, om det blir möjligt i framtiden, flytta till San Gimignano i Toscana, Italien. Jag längtar efter ett bättre klimat och en kortare vinter än de sex månader vi har här i Sverige. Kultur, mat och naturupplevelser lockar förstås också.

Vi har sålt flera av våra islandshästar och har idag bara tre hästar kvar. Kvar finns vår egenuppfödda valack Hrappur, med sin härliga energi, förstaklasshingsten Krummi och stoet Esja (pensionerad på Öland). Om det blir möjligt så vill jag ta med hästarna till Toscana, de kommer att älska det härliga landskapet och den flock med islandshästar som finns på den ekologiska gården Fattoria Voltrona. 

Det jag väntar på nu är någon som vill fortsätta projekten här på gården. Som ser värdet i denna fantastiska gård från 1700-talet och vill fortsätta att ta hand om och utveckla gårdens potential. Kanske vill man ha islandshästar eller andra djur på gården.  Konstnärskollektiv, teatergrupp, gårdsbutik, kafé. Det finns ekonomibyggnader som lätt kan byggas om till galleri, för konsthantverk, mejeriproduktion eller andra typer av verksamhet. Platsen inbjuder också till återhämtning,  vila och rehabilitering.

Redan hösten 2007, kanske i november månad, såg jag på mäklarfirman Uppvik & Döttrars hemsida, en annons som intresserade mig. Annonsen berättade om en liten gård, då kallad Blåstensgården, belägen i trakterna kring Öved och Vombsjön. Jag tittade på bilderna och tilltalades av den enkelhet och det lugn som jag ”kände” i presentationen. Verkligheten var ännu bättre visade det sig. En tidig lördag morgon körde jag ensam till gården, i februari 2008. Det var svårt att hitta gården. En liten grusväg, som gick genom Algots trädgård, letade sig fram till gården. Och jag blev förälskad! Vid första ögonkastet! 

Gården ligger oerhört vackert, med den bästa utsikten i Sjöbo kommun menar många. När du står i vår trädgård och ser söderut har du hela Frualid naturområde rakt framför dig (rester av en vulkankrater) och på längre sikt skymtar man Romeleåsen. Svårt att förklara, men känslan är mäktig. Vi är många som älskar platsen. Dovhjortarna, de vita ståtliga, trivs i vår svacka belägen i södra hagen, där vilar de gärna i solskenet. Vildsvin, svalor, örn, glador, vråkar, rådjur, kronhjortar – alla trivs här. Vi återhämtar oss från stressiga arbeten och överexponering, vi får ny energi här.

Platsen måste upplevas!