Stall och Grisahus

När vi flyttade från vår gamla gård Ola Hans Gård strax utanför Lund fick jag med mig i flyttlasset två döttrar, fyra islandshästar, två hundar och två katter. Snabbt fick jag renovera det gamla kostallet och göra ridbana, tyvärr på arrenderad mark eftersom jag vid den tidpunkten inte fick köpa mark. Ridbanan är uppbyggd enligt Sydstens rekommendationer för ridbana. Platsen är den vackraste, mot söder, man vill ju ha en bra arbetsplats vid träningen av hästar. Hönsahuset är renoverat och där kan man ta skydd vid blåst och regn – men ändå följa arbetat på ridbanan. Nu är det möjligt att köpa den mark som arrenderas, där också ridbanan ligger. Stallet var i ursprunget ett kostall och vi gjorde ett nytt upplägg med sadelkammare, hingstbox, fyra stora boxar + två mindre boxar (i foderkammaren). 


 

Vi kom med många års erfarenhet av hästhållning och visste vad vi önskade och hade nog höga ambitioner i arbetet. Vi fick varm- och kallvatten i sadelkammaren, klinkergolv, gjutjärnsfönster med säkerhetsglas – skönt att slippa galler. Det kostade – men det var det värt. Grundlig renoveringen gjordes av stallet, med godkänd ny el, nytt undertak, nya putsade väggar, uppbyggda boxar, hingstgaller, säkerhetsglas, gjutet golv. Lamporna är också de godkända för stallmiljö. Anläggningen är godkänd som säker hästgård (Agria). 

I direkt anslutning till stallet finns Grisahuset, en byggnad i korsvirke med korrigerat eternittak, med fina proportioner och omkring 50 kvm. En byggnad som med ett ganska enkelt handgrepp kan bli ateljé eller gästhus.